طراحی کلینیک زیبایی

چالش‌ها برای طراحی داخلی کلینیک زیبایی

اگر برای دیزاین کلینیک زیبایی دست ‌به ‌کار شده‌اید، از همان ابتدا با چالش‌هایی کاملاً متفاوت روبرو هستید. چرا که باید تعادلی پایدار را میان زیبایی‌شناسی تا کارکرد فضا برقرار کنیم. قاعدتاً کارکرد بهینه از فضا در اولویت است، اما هرگز نمی‌توانیم از کلینیک با ظاهری آشفته و دیزاین نامتوازن انتظار مشتریانی پایدار و مطمئن داشته باشیم.

چالش‌ها برای طراحی مطب زیبایی ایجاد هماهنگی میان عملکرد، راحتی و جذابیت محیط است. در این فضا بر ایجاد هویت بصری نیاز داریم و حتی باید خلاقانه به‌ دنبال دیزاین تعامل محور و شخصیت دار باشیم. نصب تابلوها، طراحی گرافیکی لوگو، استفاده مناسب از رنگ‌ها در ساخت لوگو و حتی بهره‌مندی از رنگ سازمانی برای پوشش محیط و لباس کارکنان و… همه و همه از جمله جزئیاتی هستند که به کلینیک شما اجازه می‌دهد تا شخصیت بصری مستقل و تأثیرگذاری داشته باشد. در عین حال باید به خلق تمامی فضاهای مورد نیاز از جمله اتاق انتظار، کانتر منشی، اتاق معاینه و… بپردازیم. در این ‌میان نیز با انبوه بایدها و نبایدها از نظام سلامت روبرو هستیم که همگی آنها باید در ساختاری هماهنگ و زیبا از کلینیکی مجهز حرفه‌ای شکل بگیرند.

نقش دکوراسیون در طراحی کلینیک زیبایی

اولین قدم، انتخاب دکوراسیون مناسب برای محیط داخلی کلینیک زیبایی است. در چگونگی دکوراسیون داخلی کلینک زیبایی با موضوعی کاملاً انحصاری روبه‌رو هستیم. قاعدتاً نمی‌توانیم محیط را شبیه به مطب ساده پزشکان با دیزاین خشک و رسمی و کاملاً عمل‌گرا دیزاین کنیم. از طرفی نباید فضای داخلی کلینیک شبیه به سالن‌های مد و زیبایی (سالن آرایش) شود.

اگر چه در کلینیک زیبایی برخی جریان‌های پزشکی مانند تزریقات یا جراحی‌های کوچک جریان دارد؛ اما اجرای این وظایف نباید فضا را به مانند حضور در یک درمانگاه و یا بیمارستان تداعی سازد. در عین‌ حال قرار است جایگاه شخصیت محور مکانی با رویکرد پزشکی ایجاد کنیم. لذا نمی‌توانیم با دکوراسیون بیش ‌از حد فانتزی شده جایگاه کلینیک را تا حد سالن‌های زیبایی پایین بیاوریم. به ‌این ‌ترتیب برای انتخاب دکوراسیون داخلی کلینیک‌های زیبایی عملاً به حد وسط میان دو دیدگاه کاملاً متضاد نیاز داریم. قطعاً رسیدن به تعادلی میان دو سبک دکوراسیون متفاوت ساده نیست. این ماجرا اهمیت و دشواری طراحی کلینیک زیبایی را هر چه پررنگ‌تر می‌کند.

فضاها در کلینیک زیبایی

فراتر از دکوراسیون و تلاش برای خلق محیطی زیبا و تعامل محور به ایجاد کلینیکی با تعریف فضاهای عمل‌گرا نیاز داریم. هر کلینیک زیبایی می‌تواند یک محیط درمانی کوچک با انجام چندین فعالیت در زمینه زیبایی باشد. چنین کلینیک‌هایی گسترده‌تر از محیط ساده مطب به ایجاد فضاهایی مناسب برای انجام فعالیت‌های تخصصی نیاز دارند.

فضاهای استاندارد در طراحی داخلی کلینیک زیبایی متنوع هستند که عموماً شامل بخش‌هایی از قبیل ورودی، کانتر پیش‌خوان، سالن انتظار، اتاق‌های درمانی، اتاق پزشک، اتاق استراحت کارکنان، سرویس‌های بهداشتی جداگانه مراجعین و کارکنان، محیط فروشگاه عرضه محصولات زیبایی، فضاهای VIP می‌شود. هر کلینیکی با توجه به نوع فعالیت، ابعاد محیط و زمینه ارتباط با مراجعین می‌تواند تمامی و یا بخشی از فضاهای ذکر شده را شامل شود.

طراحی کلینیک زیبایی مدرن

 

اهمیت پلان

برای ایجاد فضاهای متعدد کلینیک زیبایی به طراحی پلان نیاز داریم. در طراحی پلان نیز برای ایجاد محیطی ساختار یافته از فضاهای مورد نیاز کلینیک می‌پردازیم. از نگاه کلی پلان هر کلینیک را می‌توانیم در ۴ بخش مجزا تفکیک کنیم:

  • بخش ورودی و سالن انتظار مراجعین
  • بخش درمانی
  • بخش مرکزی برای ارتباط میان فضاها
  • بخش خدماتی و فضاهای در اختیار کارکنان

برای ایجاد این فضاها صرفاً محدود به دیوارهای موجود در ساختمان نیستیم؛ بلکه می‌توانیم هدفمندانه و یا با استفاده از انواع پارتیشن برای ایجاد این دسته‌بندی اقدام کنیم. پارتیشن‌ها می‌توانند شفاف، نیمه شفاف، ارتفاع بلند یا کوتاه باشند. لزوماً قرار نیست تا کل محیط اطراف هر فضا را بپوشانند، بلکه می‌توانیم هنرمندانه از حضور پارتیشن‌ها برای تفکیک فضاها بهره‌مند شویم. اصول اولیه طراحی پلان بر پایه سیرکولاسیون است. به شکلی که هر مشتری پس‌ از ورود به داخل کلینیک به ‌راحتی از خدمات میز پذیرش و در نهایت اتاق‌های درمان استفاده کند. با استفاده هنرمندانه و البته اصولی از جانمایی فضاها و رعایت سلسله ‌مراتب به‌ همراه خلق مسیرهای تردد و حتی بهره‌مندی مناسب از تابلوها، علایم و یا نورپردازی صحیح می‌توانیم از طراحی پلان هوشمندانه برای استفاده مناسب از تمامی فضاها و کمک به سیرکولاسیون راحت مراجعین برخوردار شویم.

زیر فضاها در طراحی کلینیک زیبایی

پلان کلینیک برای ایجاد زیر فضاها است و قرار است تا با دقت در جانمایی مناسب از تمامی این زیر فضاها بهره‌مند شویم. این زیر فضاها در طراحی داخلی کلینیک زیبایی به قرار زیر هستند:

سالن انتظار

سالن انتظار مکان حضور مراجعین است و البته محیط داخلی آن به ایجاد اولین تصویر ذهنی از توانایی کلینیک می‌انجامد. مراجعین کلینیک‌های زیبایی حساسیت‌های ویژه‌ای دارند و به حضور در مکانی با حس اعتماد نیاز دارند. آنها دائماً در ذهن خود دنبال پالس‌هایی برای قضاوت سطح مهارت پزشک معالج هستند و قطعاً فضای سالن انتظار در بدو ورود آنها در چگونگی ایجاد این حس قضاوت تأثیرگذار است. انتخاب صحیح مبلمان ارگونومیک همراه با طراحی متناسب با دیزاین فضا در کنار بهره‌مندی از عناصر خلاقانه در محیط، استفاده از رنگ‌های جذاب اما آرامش‌بخش در کنار بهره‌مندی مناسب از گیاهان و حتی نوع نورپردازی و حضور عناصر دکوراتیو در هر چه تعامل بهتر با مراجعین تأثیرگذار است و باعث می‌شود تا بهتر بتوانیم ذهن آشفته آنها را آرام کرده و حس اعتماد ایجاد کنیم.

اتاق‌های درمان در کلینیک زیبایی

این اتاق‌ها بخش اصلی و کاملاً عمل‌گرا در طراحی کلینیک زیبایی هستند و لازم است تا در دیزاین آنها همراه با زیبایی بصری به قواعد عملکردی نیز توجه کنیم. سطح استرس بیماران در این اتاق‌ها بسیار زیاد است و ناخودآگاه دچار تشویش‌های مرموزی می‌شوند. اما می‌توانیم هنرمندانه با دیزاین مناسب فضای اتاق یا کابین درمانی به آنها برای کنترل بر تشویش‌های درونی کمک کنیم. در عین ‌حال لازم است تا در طراحی اتاق‌های درمانی به ایجاد محیط مناسب پروسه معاینه و انجام فعالیت‌های زیبایی توجه شود.

چند نکته کلیدی

کلینیک‌های زیبایی علاوه ‌بر رعایت قواعد بهداشتی و بهره‌مندی از خدمات درمانی و درمانگاهی باید مکان‌هایی با دیزاین جذاب، زیبا و البته اعتماد برانگیز باشند. اگر چه خلاقیت در دیزاین کلینیک زیبایی حرف اول را می‌زند؛ اما نمی‌توانیم از قواعد و استانداردها در این طراحی غافل شویم. در این‌باره به نکته‌هایی هر چند ساده اما کلیدی برای طراحی چنین کلینیک‌هایی اشاره می‌کنیم:

رعایت تناسب و مقیاس

آنچه که دیزاین کلینیک شما را هر چه برجسته‌تر خواهد کرد، رعایت تناسب در دکوراسیون محیط و پایبند بودن به مقیاس‌ها در استفاده از عناصر محیطی است. شما برای دکور داخلی از تجهیزات اداری مانند مبلمان و یا وسایل دکوراتیو استفاده می‌کنید. اما دقت کنید که مقدار شلوغی و یا خلوتی و حتی ابعاد عناصر دکوراتیو با ابعاد فضای کلینیک تناسب داشته باشد. این تناسب و یا رعایت مقیاس‌ها باعث می‌شود تا مراجعین حس بهتری از حضور در محیط کلینیک را تجربه کنند.

اصل تعادل در طراحی

برای هر چه برجسته‌تر شدن دیزاین کلینیک توصیه می‌کنیم که اصل تعادل را رعایت کنید. این اصل از موضوعات کلیدی در معماری داخلی فضاهای مختلف است و قطعاً در محیط‌ها با جلوه بصری نمایشی از قبیل کلینیک زیبایی هر چه بیشتر تأثیر می‌گذارد. منظور از تعادل ایجاد یک فضا با توزیع مناسب عناصر مختلف است. شما می‌توانید با استفاده از تکنیک‌های مختلف مانند چیدمان متقارن، چیدمان نامتقارن و یا چیدمان شعاعی چنین تعادلی را ایجاد کنید. اما در نهایت لازم است تا برای دیزاین کلینیک زیبایی خصوصاً سالن انتظار جانمایی یک نقطه کانونی را پیش‌ بینی کرده باشید.

بازی با تضادها

استفاده از تضاد و کنتراست از نکات برجسته در هر چه جذاب‌تر شدن محیط داخلی فضاهای خدماتی است. شاید این تضادها در مکان‌های تکراری مثلاً خانه‌ها که افراد هر روز آن را می‌بینند، تأثیری نداشته باشد. اما برای افراد تازه ‌وارد در یک مکان جدید مثلاً کلینیک زیبایی کاملاً تأثیرگذار است و باعث می‌شود تا تصویر ذهنی ماندگاری از محیط داشته باشند. طراحان خلاقانه سعی می‌کنند تا با قرار دادن عناصر متضاد در کنار یکدیگر به فضا ایجاد حسی از هیجان و احساسات غیرقابل ‌پیش ‌بینی تزریق کنند.

توجه به جزئیات

در طراحی داخلی کلینیک زیبایی باید به جزئیات بسیار زیادی توجه کنید. رعایت این جزئیات، شخصیت نهایی دکوراسیون شما را خلق می‌کند و باعث می‌شود تا در نگاه مراجعین فضایی ساختار یافته باشد. با بهره‌مندی از کمی خلاقیت در جانمایی جزئیات به‌ راحتی قادر هستیم تا برای محیط داخلی کلینیک فضایی شخصیت محور بیافرینیم. مطمئن باشید که تمامی مراجعین با دقت این جزئیات را بررسی کرده و قطعاً از هنرمندی شما استقبال می‌کنند.

توصیه‌هایی برای طراحی کلینیک زیبایی

توصیه‌هایی برای طراحی کلینیک زیبایی

در طراحی کلینیک زیبایی هر اندازه خلاق باشید و بخواهید تا با رعایت تناسب‌ها و یا جانمایی تعادل‌ها همراه باشید و در بازی تضادها و هنرمندی جزئیات حاضر شوید، در نهایت به اصل کلی پیوستگی اجزا نیاز دارید. تمامی المان‌های کار شده برای دیزاین کلینیک زیبایی باید الگوی یکپارچه و هماهنگ داشته باشند. در این‌باره لازم است تا برخی نکات تکمیلی از قبیل بهبود تجربه بیمار، ایجاد شرایط سرگرمی و یا هر تکنیک گذراندن وقت مانند نصب صفحه نمایش و استفاده بهینه از عناصر دکوراتیو را رعایت کنید.

بدون تردید برای موفقیت در فعالیت‌های کلینیک زیبایی و جذب مراجعین بیشتر به ایجاد تصویرسازی ذهنی مثبت نزد آنها نیاز داریم. تصویرسازی ذهنی مثبت نه ‌تنها مراجعین را غافلگیر کرده و در یاد آنها می‌ماند، حتی باعث می‌شود تا با کسب اعتماد به ‌نفس بیشتر نزد جراح زیبایی حاضر شده و بهتر و واضح‌تر بتوانند از مشکلات خود صحبت کنند. برای طراحی کلینیک زیبایی در هر سطح و هر فضایی متناسب با اجرای هر نوع سبک هنری می‌توانید از خدمات تخصصی گروه فرلی دیزاین استفاده کنید. ما در فرلی دیزاین همراه با ارزیابی دقیق شرایط کلینیک برای طراحی خلاقانه اما هوشمند فضاهای داخلی آن مطابق با خواست شما اقدام می‌کنیم.

[ وبلاگ ما ]

آخرین مقالات ما را بخوانید