شکل دکوراسیون آشپزخانه
فضای آشپزخانه برحسب سبک معماری منزل ممکن است به شکل L باشند، برخی دیگر مانند یک دالان دراز و برخی دیگر فضایی بیضی شکل دارند. همچنین کوچک یا بزرگ بودن متراژ آشپزخانه یکی از عوامل تعیینکننده در طراحی دکوراسیون آشپزخانه است. مدل کابینت و چیدمان وسایل آشپزخانه همگی بر اساس شکل فیزیکی آشپزخانه انجام میگیرند.
طراحی دکوراسیون برای آشپزخانههای بزرگ راحتتر انجام میشود و میتوان در آن ریزهکاریهای بیشتری به کار برد اما در آشپزخانههای کوچک اصلیترین هدف قرار دادن مناسب وسایل است به گونهای که از فضا بهترین استفاده صورت گیرد.
اهمیت نور در دکوراسیون آشپزخانه
مهمترین نکته در دکوراسیون آشپزخانه مدرن تنظیم نور است. نورها به دو دستهی طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند. منظور از نور طبیعی همان نور خورشید است که از طریق پنجرهها به آشپزخانه تابیده میشود. آن دسته از منابع نور مانند انواع لامپها که با برق کار میکنند، نورهای مصنوعی گویند.
اگر نور خورشید به اندازهی کافی به آشپزخانه شما تابیده شود، نیازی به استفاده از منابع مصنوعی نور در روز ندارید. اما برای شب باید منابع نور به اندازهی کافی وجود داشته باشند. به طور کلی نورهای مصنوعی باید به گونهای تنظیم شوند که به بهترین نقاط بتابند.
از آنجایی که درب کابینتها معمولاً از روبرو باز میشود، زاویهی نور باید به گونهای تنظیم شود که اشیای درون کابینتها بخوبی قابل دیدن باشند. همچنین در بعضی از نقاط مانند محل یخچال یا ظرفشویی نور باید به اندازهی کافی و از زاویهی مناسب وجود داشته باشد.
طراحی حرفهای دکوراسیون آشپزخانه
برخی افراد سعی میکنند به هر شکل ممکن تمام وسایل را درون آشپزخانه جای دهند، فارغ از اینکه شیوهی دسترسی به آنها چگونه باشد. توجه داشته باشید که نحوهی چیدمان وسایل آشپزخانه باید به گونهای باشد که به راحتی مورد استفاده قرار گیرند.
برای مثال یخچال یکی از وسایلی است که در روز بارها مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین بهتر است در مکانی قرار گیرد که کمترین رفت و آمد صورت گیرد. همچنین وسایلی که زیاد مورد استفاده قرار نمیگیرند، بهتر است در مناطق انتهایی آشپزخانه قرار گیرند. این نکته به ویژه برای زمانهای میانی روز که احتمال حضور تعداد بیشتری از اعضای خانواده در آشپزخانه وجود دارد، اهمیت پیدا میکند.
آشپزخانه ایمن
در آشپزخانه منابع انرژی زیادی اعم از لولههای گاز و سیمهای برق وجود دارند که به طور بالقوه خطرناک محسوب میشوند. وجود شعلههای اجاق گاز میتواند این خطر را از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل کرده و سبب حوادث ناگواری شود. به همین دلیل باید از نکات ایمنی مورد نیاز در آشپزخانه آگاهی کسب کرده و آنها را به کار بست.
در مواقعی که اجاق گاز مورد استفاده قرار نمیگیرد، باید شیر اصلی گاز ورودی به آن غیرفعال باشد. سیمهای برق نیز باید به خوبی عایق شده و از نقاطی عبور داده شوند که با افراد تماس پیدا نکنند. همچنین در نزدیکی اجاق گاز نباید هیچ سیم برقی وجود داشته باشد؛ زیرا ممکن است در اثر حرارت ذوب و منجر به حادثه شود.
وسایل خطرناک مانند چرخ گوشت، چاقوها، کبریت و… باید هرکدام در جای مناسب قرار گیرند تا از دسترس اطفال دور باشند. هیچگاه ایمنی آشپزخانه را فدای دکوراسیون آشپزخانه نکنید. البته این دو موضوع معمولاً با هم تداخلی ندارند، اما اگر زمانی فرا رسید که مجبور بودید از بین این دو یکی را انتخابی کنید، بر اساس ایمنی تصمیم بگیرید.
تهویه و کیفیت هوا
انرژی ما انسانها از غذایی که میخوریم تأمین میشود و در واقع غذای ما مهمترین نقش را در سلامتی ما ایفا میکند. غذای سالم باعث شادابی و تندرستی و غذای ناسالم باعث انواع بیماریها خواهد شد بنابراین در طراحی دکوراسیون حتماً محلی را برای دستگاه تهویه یا نصب دستگاه ضدعفونی کننده هوا قرار دهید.
بعضی از افراد برای جابهجایی هوای داخل آشپزخانه پنجرهها را باز میکنند اما این کار به مراتب زیانبارتر است؛ زیرا هوای بیرون از منزل به خصوص در شهرهای بزرگ دارای انواع آلودگیهای شیمیایی است که با ورود آنها به مواد غذایی میتوانند به سلامت بدن آسیب برسانند. هودهای آشپزخانه معمولاً بهترین راهکار در این زمینه هستند که میتوانند علاوه بر تمیز نمودن هوا، دود و چربی غذاها را نیز به خود جذب کرده و از آلوده شدن سطوح آشپزخانه جلوگیری کنند.
مدیریت منابع انرژی
یکی از نکات مهم در دکوراسیون آشپزخانه مدرن مدیریت منابع انرژی است. اگر آشپزخانهی شما در حال ساخت است تا حد امکان تعداد زیادی پریز قرار دهید تا بعداً مجبور به سیمکشیهای دست و پا گیر نباشید. همچنین سعی کنید از ابتدا مکان اجاق گاز خود را معلوم کنید تا لولههای گاز دقیقاً در همان نقطه قرار بگیرند. در غیر این صورت باید از شیلنگهای طولانی استفاده کنید که ظاهر زشتی به آشپزخانهی شما میدهند و خطراتی را نیز دارند.
اگر آشپزخانهی شما از قبل ساخته شده است و در حال حاضر در فکر ایجاد تغییراتی در آن هستید، بهتر است بصورت روکار در نقاط مختلف آشپزخانه پریزهایی را در نظر بگیرید تا انرژی هر وسیلهی برقی در همان محلی که قرار گرفته تأمین شود.
استفاده از حداکثر فضا در دکوراسیون آشپزخانه
یکی از رموز مدیریت مؤثر فضای آشپزخانه استفاده از حداکثر فضاهای ممکن است؛ بدین منظور باید تا حد امکان از وسایلی که دارای حجم هندسی منتظم هستند استفاده کرد؛ زیرا در اینگونه حجمهای وسایل میتوانند به درستی در کنار یکدیگر قرار بگیرند و تنها در چارچوب کاربری خود فضا اشغال کنند. در عوض اشکال با شکل هندسی نامنتظم فضای زیاد را به گونهای اشغال میکنند که نمیتوان از آن هیچگونه استفادهای کرد.
برای مثال استفاده از مدل کابینت مکعبی شکل نمای بهتری در نسبت با مدل کابینت نامنتظم ایجاد میکند. همچنین در صورتی که فضای آشپزخانه باز باشد، میتوان علاوه بر کابینتها، با نصب قفسههایی بر روی دیوارها از فضای موجود به بهترین نحو استفاده کرد. معمولاً گوشههای آشپزخانه جزو نقاطی هستند که به دلیل پرتی بودن کمتر مورد توجه قرار میگیرند و یا خالی میمانند. از این نقاط میتوان برای وسایل زینتی، زیباسازی فضای آشپزخانه و یا پرورش گل و گیاهان زینتی استفاده کرد.
مدیریت سطوح
اشکال هندسی با سطوح و زوایای مختلف میتوانند تأثیرات متفاوتی بر روح و روان افراد بگذارند. از نظر روانشناسی شکلهایی با زوایای نوک تیز، شکلهای خشن و شکلهایی با زوایای منحنی و گرد، شکلهایی نرم و غیر خشن به شمار میآیند؛ بنابراین هر چقدر در طراحی دکوراسیون آشپزخانه مدرن از شکلهای گرد و خطوط منحنی بیشتر استفاده شود، تأثیر بهتری بر روحیهی خانواده خواهد داشت. البته این مسئله باید متناسب با سایر وسایل موجود در آشپزخانه باشد.
یکی دیگر از نکات مهم در این زمینه طراحی سطوح تخت برای انجام فعالیتهای خانهداری است؛ مواردی از قبیل خشک کردن ظروف، خرد کردن و رنده کردن و… جزو کارهایی هستند که نیاز به آرامش و یک سطح پایدار دارند؛ به همین خاطر بهتر است سطوحی را برای انجام این کارها در طراحی آشپزخانه در نظر بگیرید.
یک حالت رایج استفاده از سطح رویی کابینتهایی است که بر روی زمین قرار میگیرند؛ اما اگر مدل کابینت به گونهای باشد که بر روی زمین هیچ کابینتی قرار نگیرد، در این صورت باید سطوحی را برای این کار در نظر گرفت.
استفاده از لوازم نو در دکوراسیون آشپزخانه
به طور کلی لوازم آشپزخانه به دلیل شرایط محیطی و آلودگیهای ناشی از دود و چربی زودتر رنگ کهنگی به خود میگیرند و به تدریج باعث از بین رفتن شادابی و نشاط آشپزخانه خواهند شد. به همین خاطر بهتر است پس از گذشت یک بازه زمانی معین، وسایل را با نمونه نوی آنها تعویض کنید. بهتر است بعد گذشت هر مدت یکبار دیوارها را با کاغذ دیواری جدید بپوشانید تا فضای کلی آشپزخانه عوض شود. در چیدمان وسایل آشپزخانه به هماهنگی و رنگها باید توجه ای ویژه داشت.
ترکیب رنگ مناسب
رنگها قدرت خارقالعادهای دارند و شاید اگر بگوییم که تنها به وسیلهی استفادهی درست از رنگ میتوان یک آشپزخانه ایدهآل طراحی کرد، اغراق نکرده باشیم. رنگهای سبز و آبی بهترین رنگهایی هستند که میتوان دکوراسیون آشپزخانه را بر اساس آنها طراحی کرد. اگر خواهان آشپزخانهای پر انرژی هستید، بهتر است از رنگهای گرم مانند قرمز، نارنجی و زرد استفاده کنید؛ اما رنگهای آبی، سبز و بنفش رنگهایی سرد به شمار میروند که احساس آرامش را به خانواده القا میکنند.
رنگهای اصلی آشپزخانه رنگهایی هستند که به راحتی قابل تغییر نیستند؛ برای مثال رنگ کابینتها و رنگ کاشیهای بکار رفته در معماری جزو رنگهای ثابت محسوب میشوند؛ اما رنگ سرویسهای غذاخوری و وسایل زینتی جزو رنگهای فرعی محسوب شده و به راحتی قابل تغییرند.
بنابراین در انتخاب وسایل و سرویسها بهتر است همیشه رنگهای اصلی را مدنظر قرار بدهید و با توجه به آنها از طیف رنگهای متناسب استفاده کنید. برای آگاهی از طیف رنگهایی که با هم تناسب دارند میتوانید نمودار چرخهی رنگ را در اینترنت جستجو و بر اساس آن رنگهای نزدیک به هم را انتخاب کنید.