9-اصل-کلیدی-از-مبانی-دکوراسیون-داخلی

ملزومات دکوراسیون داخلی

دکوراسیون داخلی، بخش تأثیرگذاری از معماری فضاهای ساختمانی است. مهندسین معمار چه در زمان تحصیل و در تمام مدت کار حرفه‌ای خود سال‌ها به اصول چیدمان فضاهای ساختمانی فکر می‌کنند. آنها راهکارهای جذاب و مناسبی از چگونگی دکوراسیون داخلی می‌دانند. راهکارهایی که به مبانی معماری داخلی می‌شناسیم.
برای دکوراسیون داخلی حتماً نیازی نیست تا برخی ملزومات خانه و محل کار خود را عوض کنید و یا مستلزم صرف هزینه زیادی شوید. کافی است از نگاه معماری و با رعایت مبانی طراحی داخلی به این موضوع بپردازید. در این مقاله قرار است تا از 9 اصل کلیدی در مبانی طراحی داخلی اشاره کنیم. اصولی که در نهایت سادگی می‌توانند فضای داخلی ساختمان شما را از حالتی خشک و خسته‌کننده به فضایی پویا و دل زنده برسانند.

مقدمات برای آغاز طراحی داخلی

قبل ‌از آنکه قلم در بیان اصول طراحی داخلی بگذاریم، لازم است تا پیش‌فرض‌هایی را رعایت کرده باشیم. اولین پیش‌ فرض نگاه کردن از مفهوم معماری است. برای آغاز دکوراسیون داخلی جزئی فکر نباشید. بلکه برعکس یک فضای کلی از محیط ساختمان را تصور کنید.
شما قرار است برای کل فضای داخلی ساختمان و یا حداقل بخشی از آن اقدام به طراحی داخلی کنید. پس بهتر است کل فضا را در یک مجموعه مشترک نگاه کنید. حتی اگر فضاها کاملاً جدا از هم هستند. از آنجا که وابسته به یکدیگر هستند، قطعاً بر روی ‌هم تأثیر می‌گذارند. لذا توصیه می‌کنیم که برای طراحی داخلی به ‌دنبال یک سبک معماری و یا حداقل در جستجوی یک تم مشترک باشید.
اما اندکی درنگ کنید. در بیان نکته از شما نمی‌خواهیم که کل فضا را با یک سبک یکسان طراحی کنید. در این صورت محیط ساختمان شما فضایی تکراری خواهد شد. بلکه قرار است از المان‌ها و یا تم‌های متنوع اما هماهنگ با هم در طراحی داخلی بگنجانید. در این ‌میان چگونگی فضاسازی‌ها، نحوه دسترسی‌ها، نورپردازی، رنگ‌بندی‌ها و عیره نیز حضور دارند که کلیت دکوراسیون داخلی شما را تشکیل می‌دهند.

مقدمات برای آغاز طراحی داخلی

راهنمای اصول کلیدی در طراحی داخلی

1- در طراحی داخلی توازن یا همان بالانس را رعایت کنید

بالانس یا همان توازن توزیع برابر اجسام در فضای اتاق است. به شکلی که از نظر بصری اجسام در یک هارمونی برابر چیده شده باشند. البته برای بالانس در طراحی داخلی 3 ایده مطرح است.

  • بالانس متقارن
  • بالانس نامتقارن
  • بالانس شعاعی

بالانس متقارن در سبک معماری داخلی سنتی بیشتر دیده می‌شود. در این ایده اشیاء در تعادلی همیشگی یا اصطلاحاً آینه‌ای روبه‌روی هم قرار دارند. اما در این سال‌های اخیر توازن نامتقارن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. زیرا هنر دکوراسیون داخلی به سبک مدرن است. در این ایده از قرار دادن متفاوت اشیاء اما از لحاظ بصری هم‌وزن در فضاهای اتاق استفاده می‌شود.
در توازن نامتقارن تفاوتی در حالات و یا مکان قرارگیری آنها مشاهده نمی‌کنید. اما حس تقارن القا نمی‌شود و در کل هارمونی مناسبی از فضا شکل ‌گرفته است. توازن شعاعی محوریت چیدمان وسایل حول یک نقطه مرکزی است. این ایده در طراحی داخلی خانه‌های کوچک و یا فضاهای اداری با اتاق‌های کوچک مناسب است.

2- در دکوراسیون داخلی به ‌دنبال پیدا کردن نقطه کانونی باشید

طراحی داخلی بدون نقطه کانونی فضایی آشفته و گیج‌کننده است. در چنین فضایی همواره حسی از دستپاچگی دارید. زیرا نگاه شما در یک نقطه مادر از فضای ساختمان آرام نمی‌گیرد. نقطه کانونی به نوعی قلب طراحی داخلی شما است، همان بخش از دکوراسیون داخلی است که به ‌محض ورود افراد در نگاه آنها شکل می‌گیرد. نقطه کانونی باعث جلب ناگهانی نگاه افراد تازه ‌وارد می‌شود و باعث می‌شود تا دیگر فضاسازی‌های اتاق برجسته‌تر و جذاب‌تر به ‌نظر آیند. از هر ابزاری می‌توانید برای خلق نقطه‌ی کانونی استفاده کنید. مثلاً می‌توانید از شومینه و یا تلویزیون در مکانی برجسته استفاده کنید. یک مبل در جانمایی خاص و حتی یک مجسمه و وسایل تزیینی می‌توانند نقطه کانونی طراحی داخلی شما باشند. مهم این است که برای حضور این نقطه برنامه‌ریزی کرده باشید.

3- برای ریتم سازی برنامه داشته باشید

ریتم سازی اصل کلیدی در دکوراسیون داخلی است. البته این ریتم با آن ریتم که در آهنگ‌ها می‌شناسید، اندکی متفاوت است. اما در کل هر نوع تکرار موزون یک الگو را ریتم می‌گویند. در طراحی داخلی نیز سعی کنید تا بدون تکراری شدن، یک الگو را چند باره چیدمان کنید.
ریتم فضای داخلی، ساختمان را از آشفتگی درمی‌آورد. همچنین باعث ایجاد حس خوب در نگاه افراد می‌شود. وجود ریتم یا همان تکرار الگوی بصری باعث انتقال حس سیال یا به نوعی حس حرکت در فضای داخلی می‌شود. حضور ریتم باعث می‌شود تا نگاه بیننده از المانی به المان دیگر ترغیب شود. البته در ریتم سازی افراط نکنید. زیرا تکرار زیاد الگوها نتیجه‌ای عکس دارد و باعث دل‌زدگی فضای اتاق می‌شود. یک الگوی رنگی، بافتی و یا چیدمان ترتیب خاصی از المان‌ها می‌تواند ریتم جذاب طراحی داخلی شما باشد.

4- در رعایت مقیاس و نسبت کوشا باشید

مقیاس و نسبت از اصول کلیدی در دکوراسیون داخلی است که رعایت درست آن باعث هارمونی جذاب فضای داخلی می‌شود. مقیاس و نسبت، موضوع بحث ‌برانگیزی است. اما در یک کلام ساده رعایت اندازه‌ها در چیدمان تجهیزات است. مثلاً در یک خانه کوچک نباید از وسایل خیلی بزرگ استفاده کنید. عکس آن نیز صادق است. وسایل کوچک در محیط‌های بزرگ ساختمانی گم می‌شوند و حضور آنها بی‌تأثیر و خنده‌دار است. از طرفی قرار نیست تا همه وسایل یک اندازه باشند و یا همگی آنها با یک مقیاس مقایسه شوند. بلکه باید در تدارک یک هارمونی باشید. هارمونی که یک طرف آن متراژ بنا است و سمت دیگر آن اندازه هماهنگ وسایل قرار دارد.

5- در بازی رنگ‌ها استادانه ظاهر شوید

رنگ یکی از کلیدی‌ترین اصول طراحی داخلی است. معماران کاربلد گاهاً فقط با بازی رنگ‌ها می‌توانند فضایی به ‌غایت زیبا و چیدمانی کاملاً تحسین ‌برانگیز را شکل دهند. شما هم باید در بازی رنگ‌ها استادانه ظاهر شوید.
قرار نیست تا حجم بی‌انتهایی از انواع رنگ‌ها را استفاده کنید. شاید فقط به دو و نهایتاً یک رنگ در تناژ مختلف بسنده کنید. مهم این است که رنگ‌بندی فضا جلوه‌ی جذاب، هارمونیک و تأثیرگذار داشته باشند. مهم‌تر آنکه در درازمدت باعث خستگی و یا دل‌زدگی نشوند. همچنین هنجارشکنی بخشی از بازی رنگ‌ها است که می‌تواند دکوراسیون داخلی شما را متحول کند. اما این هنجارشکنی مرز باریکی میان نظم و آشفتگی دارد. مراقب باشید که حین بازی رنگ‌ها از این مرز ناپیدا عبور نکرده باشید. زیرا ناخواسته محیط داخلی ساختمان شما دچار آشفتگی خواهد شد.

6- با هنر روشنایی دکوراسیون داخلی را تکمیل کنید

روشنایی یکی دیگر از مباحث کلیدی در اصول طراحی داخلی است. روشنایی الزام بدیهی هر فضای ساختمانی است. یعنی هر فضای ساختمانی باید دارای تعدادی پنجره برای ورود نور طبیعی باشد. همچنین باید دارای تعدادی لامپ برای روشنایی هنگام شب باشد.
اگر چه روشنایی موضوع بدیهی هر فضای ساختمانی است؛ اما روش چیدمان روشنایی تأثیری کلیدی و کاملاً عمیق در دکوراسیون داخلی می‌گذارد. در طراحی داخلی به سه نوع روشنایی نیاز داریم:

  • روشنایی عمومی:

روشنایی که کل فضا را به یک اندازه روشن می‌کند. لامپ سقفی یکی از همین روشنایی‌ها است.

  • روشنایی فعالیت:

در این روشنایی قرار است فقط بخشی از محیط را آن‌هم برای انجام کاری خاص روشن کنید. چراغ‌های زیر کابینت از این نوع روشنایی هستند.

  • روشنایی تأکید:

این روشنایی برای تأکید نمایش چیز خاصی در ساختمان است. مثلاً چراغ نصب شده برای نمایش یک تابلوی نقاشی و یا چراغ‌های تزیینی در اطراف سقف که قرار است فضایی از محیط را برجسته‌تر سازند.
در طراحی روشنایی فضاهای ساختمانی هوشمند باشید. نور طبیعی بهترین روشنایی در طول روز است. هرگز مانع توزیع مناسب نور طبیعی در فضاهای ساختمانی نشوید. در عین ‌حال می‌توانید از چگونگی چیدمان چراغ‌ها، الگوی طراحی چراغ‌ها و… برای طرح نهایی دکوراسیون داخلی خود استفاده کنید.

توصیه‌هایی-برای-طراحی-داخلی-مدرن

7- از وسایل تزیینی در تکمیل فضای ساختمانی استفاده کنید

استفاده مناسب و به‌جا از وسایل تزیینی اصلی کلیدی در طراحی داخلی است. حتی می‌تواند باعث خلق دکوراسیون داخلی جذاب‌تری هم بشود. وسایل تزیینی کاربرد خاصی ندارند. مثلاً از آنها نمی‌توانید برای نشستن و یا غذا خوردن استفاده کنید. بلکه این وسایل برای زیباتر کردن محیط ساختمان طراحی‌شده اند.
در انتخاب وسایل تزیینی هوشمندانه رفتار کنید. وسایل تزیینی زیبا اما ناهماهنگ با معماری فضا و یا ناهماهنگ با یکدیگر در کنار هم کاملاً زشت و زننده می‌شوند. در انتخاب وسایل تزیینی به ‌دنبال ایجاد یک هارمونی باشید. لزوماً قرار نیست تا آن‌ها را شبیه به‌ هم انتخاب کنید. اما بهتر است در یک یا چند ویژگی کلیدی شباهت‌هایی به یکدیگر داشته باشند. همچنین در انتخاب و جانمایی وسایل تزیینی افراط نکنید. تعداد زیاد این وسایل باعث آشفته شدن فضای ساختمانی شما می‌شود.

8- از تأثیر مبلمان در طراحی دکوراسیون داخلی غافل نشوید

همه ی فضاهای ساختمانی نیاز به مبلمان دارند و این نیاز همان نقطه عطف تأثیرگذار در طراحی داخلی است. زیرا می‌توانیم با انتخاب درست و جانمایی مناسب مبلمان، فضای داخلی را در محیطی کاملاً برجسته و تأثیرگذار برسانیم. مبلمان باید با سبک طراحی داخلی هماهنگ باشد. همچنین لازم است که ابعاد مبلمان با ابعاد کلی ساختمان مطابقت داشته باشد. در عین ‌حال باید طراحی کاربردی نیز داشته باشند. شاید لازم باشد که برای طراحی داخلی بیش‌ از یک ست مبلمان استفاده کنید. در این ‌صورت از هارمونی سبک مبلمان فضا غافل نشوید. مبلمان‌ها در سبک‌های خود زیبا هستند، اما معمولاً مبلمان‌ها با سبک‌های متفاوت در کنار هم فضایی جذاب و تأثیرگذاری ندارند.

9- از خطوط فضا برای طراحی داخلی استفاده کنید

توجه به خطوط از مهم‌ترین نکات در طراحی داخلی است. هر فضای ساختمانی دارای تعدادی خطوط است. این خطوط و منحنی‌ها شامل کنج دیوارها، سقف‌ها و کف پوش‌ها و غیره می‌شود. اگر در چگونگی استفاده از این خطوط برای فضاسازی اطلاع داشته باشیدقطعا می توانید نمای داخلی جذابتر و هنرمندانه تری بیافرینید.

در استفاده از خطوط فضا به این نکات توجه کنید:

  • هر اندازه خطوط افقی برجسته‌تر باشند، فضای اتاق بزرگتر دیده می‌شود. همچنین استفاده بیش‌ از حد خطوط افقی باعث می‌شود تا اتاق کوتاه‌تر به ‌نظر آید.
  • بهره‌مندی از خطوط عمودی ارتفاع اتاق را بزرگ‌تر نشان می‌دهد. البته توصیه می‌کنیم که در طراحی داخلی سنتی چندان از خطوط عمودی استفاده نکنید. اما از این خطوط بیشتر در طراحی داخلی ساختمان‌های مدرن استفاده می‌شود.
  • از خلق خطوط منحنی در فضا غافل نشوید. البته گاهاً نیازی نیست تا چنین خطوطی را طراحی کنید. اما در صورت بهره‌مندی از خطوط منحنی فضای اتاق به محیطی آرام‌تر با حس لذت بیشتر و احساس خودمانی‌تر تبدیل می‌شود.
  • خطوط مورب نقطه مقابل خطوط منحنی است. در طراحی داخلی از خطوط مورب برای افزایش انرژی و ایجاد حس سرزندگی و هیجان در فضای اتاق استفاده می‌کنند. خطوط مورب ایده‌ای مناسب طراحی داخلی ساختمان‌های مدرن است.

توصیه‌هایی برای طراحی داخلی مدرن

عبارت طراحی داخلی مدرن لزوماً برای خلق فضایی متفاوت، هنجار شکن و یا در تضاد با طراحی کلاسیک نمی‌باشد. بلکه نوعی تعامل میان ایده‌های کلاسیک و روش‌های جدید در طراحی داخلی است. اگرچه طراحی داخلی مدرن خود یک بحث مستقل است. اما حتی در روش طراحی کلاسیک نیز می‌توانید از ایده‌های تأثیرگذار روش‌های مدرن نیز استفاده کنید. مثلاً می‌توانید:

  • با هنر نورپردازی فضاهای متنوع ساختمانی را برجسته‌تر کنید. شما می‌توانید از روش‌های نوین نورپردازی هر فضای متنوع ساختمانی حتی اتاق ها با نمای سنتی استفاده کنید.
  • بهتر است اندک مطالعه‌ای از روان‌شناسی رنگ‌ها داشته باشید. با این اطلاعات بهتر می‌توانید از ترکیب رنگ‌ها در دکوراسیون داخلی استفاده کنید.
  • نقش کف‌پوش در تکمیل طراحی داخلی را جدی بگیرید. کف‌پوش تأثیر عمیقی بر زیبایی و دکوراسیون داخلی دارد.
  • اصراری برای پر کردن فضاهای خالی نداشته باشید. اما اگر علاقه به استفاده از این فضاها دارید، می‌توانید آنجا را با قاب عکس و یا تابلو نقاشی بپوشانید.
  • از وسایل موجود خانه برای طراحی متفاوت اما خلاقانه استفاده کنید. با اندکی خلاقیت می‌توانید طراحی داخلی خانه را با همان وسائل موجود در ظاهری متفاوت اما جذاب چیدمان کنید.

طراحی داخلی هنر استفاده از فضا است. هنری که قرار است فضای ساختمانی شما را هر چه جذاب تر و البته زیبا تر و مفیدتر سازد. برای طراحی و اجرا دکوراسیون داخلی می توانید از خدمات گروه فرلی دیزاین بهرمند شوید.

[ وبلاگ ما ]

آخرین مقالات ما را بخوانید